Bir karıncayı alın, suyun içine
batırın, saatlerce tutun ölmez. Sudan çıkardığınızda ölü gibi görünür
ama birkaç saat içinde kendine gelir. Biz insanlar böyle suya
batırılsak, nefes alamadığımız için oksijensizlikten ölürüz ama su
karıncaların çok ince olan nefes tüplerinden içeri giremez.
Karbondioksitten narkoz yemiş gibi olurlar. Tabii ki bu süre çok uzarsa
onlar da ölürler ama dayanma süreleri inanılmazdır.
Ne var ki,
karıncalar yağmur ve seller altında bu şekilde nefeslerini tutarak
mücadele vermiyorlar. Yağmuru hissedince yuvalarına giriyorlar ve giriş
yollarını tıkıyorlar. Ateş karıncası denilen bir türünde ise karıncalar
birbirlerine tutunarak sel sularının üstünde yüzüyorlar. Bir yerde
karaya vurup çıkıyorlar. Tabii kraliçe karınca ortada, yüksekte ve
mümkün olduğunca kuru tutuluyor.
Karınca yuvaları inşaat tekniği olarak örnektirler. Yuvanın girişine
bağlı ve buradaki suyu alıp başka tarafa verebilen birçok tünel daha
inşa ederler. Bazıları ise yuvalarının üstünü öyle sağlam kapatırlar
ki, sel sularının bir evin çatısının üstünden aşması gibi geçip
giderler.
Yine de bir aksilik olur, yuva su ile dolarsa, karıncalar çöp ve yaprak
parçalarına veya yukarıda belirtildiği gibi birbirlerine tutunup
yüzebilirler. Çok şiddetli yağmurdan sonra oluşan çamur tünellerini
kapattığı zaman ise yuvalarını yeniden inşa etmek zorunda kalırlar.
Gündelik hayatta artık yaygın olarak kullanılan mikrodalga fırınların
kapaklarında kaçak yapmamaları, insanlara zarar vermemeleri için özel
tedbirler alınır. Ancak bir mikrodalga fırınına girmiş karıncaya, fırın
çalıştığı sürece bir zarar gelmeyeceğini biliyor muydunuz?
Mikrodalga fırınlarında ışın yoğunluğu bir noktaya göre ayarlıdır. Bu
nokta hemen hemen fırının ortasıdır. Bu nedenle yiyecek, her tarafı
eşit pissin diye ortada dönen bir tabla üzerine konulur. Karıncalar
fırında ışınların daha az yoğun olduğu bölgeleri hissederler. Zaten
sıcak bölgelere girseler de, vücut yüzey alanlarının hacimlerine oranla
yüksek olması nedeni ile ılık bölgeyi bulana kadar kendilerine zarar
gelmez.